Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A magas kortizolszint sok tünetet eredményez
  2023-11-14 19:37:51, kedd
 
  A magas kortizolszint sok tünetet eredményez - hogyan csökkenthetjük?

A szervezet fő stresszhormonja nem más, mint a kortizol, amelynek nagyon sok funkciója van a szervezetben. Amikor krónikus stressz alatt áll a testünk, akkor a mellékvesék még több kortizolt kezdenek termelni. A kortizolnak pozitív hatásai is vannak. Ilyen például az alvási és ébrenléti ciklusok szabályozása. Kortizolra azért is szükség van, mert így a szervezet megfelelően használja fel a fehérjéket, szénhidrátokat és a zsírokat. Csökkenti a szisztémás gyulladást, és nagyon hatékonyan szabályozza a vérnyomást is.

Ha azonban a kortizolszint hosszabb ideig magas a szervezetben, súlyos egészségi károsodásokat és betegségeket okozhat. Nézzük is meg, hogy milyen tünetei és hatásai vannak a túlságosan magas kortizolszintnek!

A magas kortizolszint tünetei közé tartozik például a gyors súlygyarapodás és a kipirult arc is. A kortizol magas szintje tehát oka lehet az arc kipirulásának, amit csökkenthetünk, ha kevesebb koffeintartalmú italt fogyasztunk.

A kortizol befolyásolja azt is, hogy a szervezet hogyan tárolja a zsírt. Általában akkor nő meg a hasi zsír, amikor valakinek magas a kortizolszintje. Azonban a hasi vagy zsigeri zsír megnöveli a betegségek kockázatait.

Amennyiben stressz hatása alatt állunk, a mellékvesék üzenetet kapnak a kortizolhormon fokozott termelésére. Ilyenkor megnövekszik a légzésszám és a vérnyomás is. Ezek a hatások megterhelik a szívet, növelik a szívkárosodás, a szívroham, a stroke és más szívbetegségek kockázatait.

A megnövekedett stresszhormonok a férfiaknál csökkentik a tesztoszteronszintet, a nőknél pedig hormonális egyensúlyhiány alakul ki, ami rendszertelen menstruációs ciklust, alacsony libidót, hangulatváltozásokat és hőhullámokat okozhat.

A megnövekedett kortizolszint számos emésztési betegséget és panaszt generálhat. Ilyen például a hasi puffadás, az irritábilisbél-szindróma, a gyomorfájdalom és a fokozott gázképződés.

A kortizol szintje reggel a legmagasabb, és a nap folyamán folyamatosan csökken. Ha a stressz krónikussá válik, akkor a kortizol szintje este is magas lesz, ami viszont álmatlanságot okozhat.

A magas kortizolszint az immunrendszerre is károsan hat. Ilyenkor szisztémás gyulladás alakul ki az egész szervezetben, így csökken a szervezet képessége a betegségek leküzdésére.

Ha megemelkedik a kortizolszint, akkor ez a bőr állapotán is meglátszik, ugyanis bármilyen kisebb sérülés lilás elszíneződést okozhat a bőrön.

Az izomgyengeség is nagyon gyakori emelkedett kortizolszint esetén. Amennyiben ez az állapot hosszabb ideig tart, úgy az csontritkuláshoz is vezethet.

Számos dolgot tehetünk a stressz csökkentése érdekében, például fogyaszthatunk tápláló ételeket. Minél egészségesebb ételeket eszünk, annál kisebb az esélye a kortizolszint emelkedésének. Fogyasszunk folátban és B5-vitaminban gazdag táplálékokat, hiszen ezek segítenek egyensúlyban tartani a kortizolszintet.

A hidratáltság elengedhetetlen, hogy a test minden szerve megfelelően működjön, illetve ez a test méregtelenítéséhez is hozzájárul.

A rendszeres testmozgás elősegíti a fogyást, és még a kortizolszintet is csökkenti. Az alvás minősége és mennyisége is befolyásolja a kortizolszintet: a napi 7-8 óra alvás segíthet ennek a hormonnak a csökkentésében.

A stresszoldás mellett a táplálékkiegészítők is a segítségünkre lehetnek. Kortizolszint csökkentésére nagyon jó az ashwagandha nevű gyógynövény és a halolaj. A halolaj omega-3 zsírsavakkal látja el a szervezetet, amelyek csökkentik a stressz kortizolszintre gyakorolt hatását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Címkék: kortizolszintnek, csontritkuláshoz, kortizolszintet, immunrendszerre, stresszhormonok, kortizolszintre, koffeintartalmú, elengedhetetlen, kortizolszintje, stresszhormonja, szénhidrátokat, fogyaszthatunk, csökkenthetünk, irritábilisbél, súlygyarapodás, egyensúlyhiány, csökkenthetjük, szívbetegségek, gyomorfájdalom, csökkentésében, kortizolhormon, kortizolszint, megnövekedett, szívkárosodás, kipirulásának, rendszertelen, elszíneződést, emelkedésének, csökkentésére, károsodásokat, álmatlanságot, segítségünkre, egészségesebb, izomgyengeség, szervezetben, betegségeket, magas kortizolszint, kortizolnak pozitív, szervezet megfelelően, szisztémás gyulladást, kortizolszint hosszabb, túlságosan magas, gyors súlygyarapodás, kortizol magas, kortizol befolyásolja, szervezet hogyan, hasi zsír, hasi vagy, betegségek kockázatait, mellékvesék üzenetet, kortizolhormon fokozott, hatások megterhelik,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egyik kedvenc festőm Fernando ...  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  A végzet az  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  S a dalok tanulsága  Beney Zsuzsa - Sirató  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent György nap  Ázzal aki csak szép  Szép estét kedves látogatóimna...  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Emlék  Facebookon kaptam  Egyszerűen  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Fodor Ákos költő,  A Gömb  Facebookon kaptam  Ma  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Különös!  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Pillangó  Ázzal aki csak szép  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Jó éjt  Facebookon kaptam Gizike bar...  György napra  Gondolatok az életről és szere...  Az embernek a társa: hiányzik.  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Becsüld meg azt amid van,...  Föld napja április 22  Maradék idő  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam Krisztinától  Rögtön puha Mézes Krémes  Ahogy emelkedik a rezgés...  Föld napja április 22  Gondolatok az életről és szere...  A fák lelke  Az elfogadásnak...  Föld napja április 22  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Ázzal aki csak szép  György napra  Facebookon kaptam  Alvó cica  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Búzaszentelés  Környezetvédelem  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Ahogy emelkedik a rezgés...  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam Gizike bar...  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  Gaál Viktor gondolata 
Bejegyzés Címkék
magas kortizolszint, kortizolnak pozitív, szervezet megfelelően, szisztémás gyulladást, kortizolszint hosszabb, túlságosan magas, gyors súlygyarapodás, kortizol magas, kortizol befolyásolja, szervezet hogyan, hasi zsír, hasi vagy, betegségek kockázatait, mellékvesék üzenetet, kortizolhormon fokozott, hatások megterhelik, megnövekedett stresszhormonok, férfiaknál csökkentik, nőknél pedig, megnövekedett kortizolszint, hasi puffadás, fokozott gázképződés, kortizol szintje, stressz krónikussá, egész szervezetben, szervezet képessége, betegségek leküzdésére, állapot hosszabb, stressz csökkentése, kortizolszint emelkedésének, hidratáltság elengedhetetlen, test minden, rendszeres testmozgás, alvás minősége, stresszoldás mellett, segítségünkre lehetnek, ashwagandha nevű, halolaj omega-3, stressz kortizolszintre, kortizolszintnek, csontritkuláshoz, kortizolszintet, immunrendszerre, stresszhormonok, kortizolszintre, koffeintartalmú, elengedhetetlen, kortizolszintje, stresszhormonja, szénhidrátokat, fogyaszthatunk, csökkenthetünk, irritábilisbél, súlygyarapodás, egyensúlyhiány, csökkenthetjük, szívbetegségek, gyomorfájdalom, csökkentésében, kortizolhormon, kortizolszint, megnövekedett, szívkárosodás, kipirulásának, rendszertelen, elszíneződést, emelkedésének, csökkentésére, károsodásokat, álmatlanságot, segítségünkre, egészségesebb, izomgyengeség, szervezetben, betegségeket, befolyásolja, hidratáltság, stresszoldás, zsírsavakkal, egyensúlyban, táplálékokat, menstruációs, folyamatosan, megemelkedik, megnövekszik, hőhullámokat, szabályozása, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5809
  • e Hét: 30700
  • e Hónap: 62186
  • e Év: 266887
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.